Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιλεγμένα

Μην κοιμηθείς, Mahmound Darwish

  Μην κοιμηθείς Όταν πέφτει το φεγγάρι, θρυμματισμένος καθρέφτης, ο ίσκιος μεγαλώνει ανάμεσά μας, οι μύθοι ψυχοραγούν. Μην κοιμηθείς αγαπημένη, η πληγή μας παράσημο μια φωτιά στο φεγγάρι. Έξω απ' το παραθύρι μας η μέρα ένα μπράτσο που με δέχεται με τύλιξε και πέταξε, ήταν σα να 'μουν πεταλούδα σ' ανθό ροδιάς, και χείλη πάχνης χωρίς λόγια να μου μίλησαν. Μην κοιμηθείς αγαπημένη μου  έξω απ' το παραθύρι μας η μέρα. Μαχμούντ Νταρουίς* Το ποίημα περιέχεται στο βιβλίο:  Παλαιστινιακή Ποίηση , εκδ. ειρήνη Στιγμιότυπα από την παρουσίαση του βιβλίου "παλαιστινιακή ποίηση", εκδ. ειρήνη, στην ΕΣΗΕΑ, 27/3/2024, όπως παρουσιάστηκαν στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, 30/3/2024 Στην εκδήλωση, μεταξύ των ομιλητών ήταν και η καλή μου φίλη Αναστασία Κατσικογιάννη- Μπάστα, ποιήτρια, της οποίας η εισήγηση ήταν υπέροχη! Επίσης, για το βιβλίο μίλησε και ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης, Yussef Victor Dorkhom. Έτεροι ομιλητές: Γιώργος Μαργαρίτης, Ιστορικός, Σαβίνα Λίτσ

Το Ξυπόλητο Τάγμα.


Γράφει η Αργυρώ Χ.
Το Ξυπόλητο Τάγμα είναι μια αληθινή και συγκινητική ιστορία της Γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα, που έγινε ταινία από το σκηνοθέτη Gregg C. Tallas (1909–1993)  (Γρηγόρης Θαλασσινός) το 1954. Τη Μουσική για την ταινία έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Η ταινία διηγείται τις περιπέτειες μίας ομάδας 160 παιδιών που διώχτηκαν από τα διάφορα Ορφανοτροφεία της Θεσσαλονίκης μετά την επίταξη, από τους Γερμανούς κατακτητές των δημόσιων κτιρίων, όπου στεγάζονταν αυτά τα Ορφανοτροφεία.

Τα παιδιά για να επιζήσουν αρχίζουν οργανωμένα να "χτυπούν" τα καμιόνια τροφοδοσίας των Γερμανών και αυτά που αποκομίζουν τα μοιράζουν σε ορφανά παιδιά και σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Το Ξυπόλητο Τάγμα, ήταν μία μυστική ομάδα, με κανόνες, πειθαρχία και ιεραρχία. Τα παιδιά του Ξυπόλητου Τάγματος, επίσης βοηθούσαν τις ομάδες  Αντίστασης, συμμετέχοντας στη φυγάδευση  Ελλήνων, Αμερικανών και Άγγλων Αξιωματικών στη Μέση Ανατολή.

Αναφέρεται ότι το Νοέμβριο του 1944, όταν η Θεσσαλονίκη γιόρταζε την απελευθέρωσή της, ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και μία ομάδα ρακένδυτων παιδιών που κρατούσαν ένα πανό που έγραφε: Ξυπόλητο Τάγμα.

Τα παιδιά που δρούσαν με αυτό το τρόπο στη Θεσσαλονίκη, Αθήνα και σε άλλες πόλεις, έμειναν στην Ιστορία ως "σαλταδόροι".

Ας μείνει, στη μνήμη μας, ανεξίτηλα, ο αγώνας και οι θυσίες τους !

Το Ξυπόλητο Τάγμα, σήμερα 28η Οκτωβρίου 2015, ημέρα μνήμης, είναι μία ταινία που αξίζει να δούμε, διαθέτοντας, λίγο από το χρόνο μας, για τιμήσουμε τους μικρούς εκείνους ήρωες της Γερμανικής κατοχής, και , επίσης, να αναλογισθούμε και να αναρωτηθούμε:  που πάμε....; Α.Χ.

Περισσότερες πληροφορίες για το Ξυπόλητο Τάγμα και για την ταινία εδώ: pare-dose.net


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις